Caumerbeek

Beleef de Caumerbeek op de fiets!

18_Benzeraderhof-PascalMoors 3Trekt u er graag op uit met de fiets? Lekker genieten van de natuur en onderweg een kopje koffie op een gezellig terrasje? Dan is een fietstocht langs de Caumerbeek vast iets voor u! Een heerlijke en afwisselende route met verrassend veel groen, prachtige kastelen en monumentale gebouwen langs de Caumerbeek en een stukje Geleenbeek. En dat allemaal in Heerlen. Voor wie het niet weet: Heerlen ligt op een bijzondere locatie in Parkstad Limburg. Tegen het heuvelland aan en ingeklemd tussen twee beekdalen, het Caumerbeekdal en het Geleenbeekdal, die als groene linten door de stad kronkelen.

Uniek in NederlandAambos-PascalMoors 2
Gemeente Heerlen en Waterschap Roer en Overmaas doen er alles aan om de beekdalen aantrekkelijk te houden. Zo is de Caumerbeek tussen 2010 en 2015 weer helemaal zichtbaar gemaakt in Heerlen. In de jaren zestig en zeventig werden beken namelijk rechtgetrokken en voorzien van betonnen bodems en oevers om het water zo snel mogelijk af te voeren. Ongeveer acht kilometer van de Caumerbeek werd zelfs in een buis gelegd en daardoor aan het zicht van Heerlen onttrokken. De gemeente en het Waterschap wilden de beek weer terug in Heerlen. En dat is gelukt. Het is overigens uniek voor Nederland, om dwars door stedelijk gebied een beek weer zichtbaar te maken boven de grond. Iets om trots op te zijn.

Aantrekkelijk
Het resultaat mag er zijn, een zeer aantrekkelijk gebied voor wandelaars en fietsers. Vanwege de nieuw aangelegde wandel- en fietspaden, maar ook de flora en fauna die zich al goed ontwikkelt. Water trekt nieuw leven aan zoals vogels, vlinders en kikkers, wie geniet daar nu niet van?

21_CaumerbeekDiversen-PascalMoors 8Over de Caumerbeek
De Caumerbeek slingert door heel Heerlen. De beek ontspringt in een bronnengebied rondom de Horicherhof en hoeve de Droepnaas en mondt uit in de Geleenbeek nabij Kasteel Hoensbroek. Overigens wordt het gedeelte van de Caumerbeek tussen de Auvermoerstraat en de Kasteel Hoensbroeklaan ook wel de Auvermoer genoemd.

Download de digitale BeleefRoutes app of print de route
De Waterbeleefroute Caumerbeek is te downloaden via de gratis BeleefRoutes app  in de AppStore en Google Play!

Heeft u géén smartphone? Dan kunt u de route hier downloaden. De fietsroute is circa 27 kilometer lang. Om een mooi rondje te fietsen, gaat een gedeelte van de tocht ook langs de Geleenbeek. U kunt overal starten, maar een aantrekkelijk vertrekpunt is Kasteel Hoensbroek mede in verband met (eventuele) parkeergelegenheid. We wensen u een heel fijne fietstocht toe!

Onderstaand kaartje geeft een globaal beeld van de route.

kaartje fietsroute_2